Recomandat

Cele mai bune drujbe si motofierastraie – Ghid de achizitie 2018

Cuprins:

In acest articol va vom prezenta cateva dintre criteriile cele mai importante, ce stau in spatele unei decizii de achizitionare a unei drujbe (motofierastrau) pentru uz profesional sau hobby. Vom vorbi despre tipuri de alimentare, caracteristici si functionalitati, precum si despre brand-urile prezente pe piata din Romania. Sa trecem la treaba.

Top 5 Drujbe 2018

back to menu ↑

Tipuri de drujbe (motofierastraie):

Drujba pe benzina

Aceste modele sunt cel mai des intalnite, mai ales in zonele de exploatare a lemnului si sunt destinate uzului profesional. Drujba pe benzina are o putere si o viteza de miscare a lantului superioara fata de modelele electrice, forta de apasare si implicit efortul depus fiind mai scazut.

Performanta de care dau dovada motofierastraiele pe benzina vine si cu cerinte mai mari, precum necesitatea de alimentare constanta cu benzina, schimbarea periodica a uleiului si a filtrului de aer, etc. Modelele alimentate cu benzina sunt mult mai zgomotoase fata de celelalte modele, dar presupun ca acest aspect nu va fi un factor decizional.

Drujbele pe benzina sunt dotate cu un motor in 2 timpi, pornirea acestuia facandu-se prin intermediului cablului/sforii de care va trebui sa trageti pana cand se genereaza scanteia necesara aprinderii. Modelele standard sunt dotate cun un lant de 30 – 45 cm, iar cele mai puternice vor avea o lungime a lantului de peste 45 cm.

Drujba electrica cu cablu

Drujbele electrice sunt recomandate pentru activitatile de zi cu zi, intr-o gradina sau chair intr-o livada micuta. Puterea acestora este mai mica fata de un motofierastrau pe benzina, insa costurile de mentenanta sunt aproape zero..

Modelele electrice sunt mai putin voluminoase si mult mai usoare, singura necesitate fiind alimentarea la o sursa de electricitate (se pot folosi prelungitoare sau stechere).

Drujba Electrica

Drujba electrica cu acumulator

Cu o performanta similara cu cea a drujbelor electrice cu cablu, aceste modele va permit deplasarea prin curte/livada fara a mai fi nevoie sa luati cu dumneavoastra un prelungitor de zeci de metri.

Drujbele electrice moderne vin cu baterii de tipul litiu-ion (Li-ion), dar este posibil sa mai gasiti in comert si varianta mai veche de nickel-cadmiu (Nicad). Acestea din urma sunt drujbe ieftine ce au nevoie de un timp mai mare de incarcare, insa pentru proiecte mici, pot fi suficiente.

Desi viteza de antrenare a lantului este mai mica, autonomia unuei drujbe electrice cu acumulator e destul de scazuta. In cazul in care optati pentru un astfel de model, aproximati timpul de utilizare si verificati cu atentie specificatiile producatorului. Majoritatea drujbelor electrice cu acumulatori au o durata de folosire intre 20 si 60 de minute, in fucntie de model si de dificultatea sarcinii.

Ambele variante electrice genereaza mai putin zgomot, in comparatie cu drujbele pe benzina.

back to menu ↑

Puterea unei drujbe

Eficienta unei drujbe, indiferent de modelul ales, este data in mare masura de catre puterea de functionare. Un motor performant va duce la bun sfarsit orice activitate intreprinsa, iar putererea acestuia este data in principal de urmatorii parametri:

Numarul de cai puetere (CP) sau Watti – Majoritatea modelelor se incadreaza in intervalul de 1200 – 4500 Watti, iar cele mai des intalnite drujbe (motofierastraie) vor avea o putere de 2 – 3 CP.

Drujba pe benzina

Capacitatea cilindrica – Este recomandat ca drujba sa aibe o capacitate cilindrica de cel putin 30 de unitati (cc).
In decizia finala, cautati sa alegeti un motor cu un bun raport de putere/consum de combustibil.

back to menu ↑

Rezistenta in timp a drujbei

Rezistenta unei drujbe este pusa la incercare la fiecare utilizare si pentru a ne asigura ca o vom folosi cu succes pe un timp indelungat, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte legate de mentenanta sa.

In primul rand trebuie sa ne asiguram ca folosim tipul de ulei si combustibil corespunzator (cititi cu atentie specificatiile producatorului sau cereti mai multe detalii pe chat-ul magazinului online sau printr-un mail).

In al doilea rand trebuie sa ne asiguram ca lantul drujbei se afla intr-o stare optima, adica sa fie curatat, uns/lubrifiat in prealabil, ascutit si bine strans. Un lant deteriorat poate afecta in timp motorul drujbei, asa ca faceti-va timp pentru a-l pregati in prealabil.

Drujba electrica cu cablu

back to menu ↑

Functionalitati si caracteristici

Mecanism anti vibratii – Anumite modele de motofierastraie cu lant, prezinta un invelis de cauciuc la baza manerului sau sunt dotate cu arcuri metalice situate intre maner si restul corpului. Aceste doua metode sunt folosite pentru a reduce considerabil frecventa vibatiilor, oferind utilizatorului mai mult confort prin reducerea efortului necesar utilizarii drujbei.

Nu am reusit sa gasesc un filmulet cu o drujba, dar ati prins ideea 🙂

Protectie lant – Acest sistem este cunoscut si ca „sistem de securizare lant” deoarece face imposibila desprinderea lantului atat timp cat extensia este atasata. Extensia se fixeaza pe partea inferioara a drujbei, in locul in care lantul este cel mai aproape de structura motofierastraului.

Ungere automata – In ultimii ani, majoritatea drujbelor detin aceasta functionalitate de a plicare automata a uleuiul, nemaifiind necesar sa va opriti din activitate la diferite intervale de timp. Dupa cum va spuneam si mai sus, ungerea lantului este importanta atat pentru a evita deteriorarea acestuia, cat si pentru protejarea motorului.

Sistem de franare – O alta functionalitate foarte apreciata de utilizatorii drujbelor profesionale este sistemul de franare lant, ce permite oprirea instanta a drujbei, atunci cand butonul specific acestei functii este actionat sau cand lantul se blocheaza involuntar.

Reglarea tensiunii lantului – Spre deosebire de modele mai vechi, drujba moderna este prevazuta cu un mecanism ce permite ajustarea tensiunii fara a mai fi necesara desprinderea lantului cu diverse scule (chei, surubelnite, etc.).

Cutia de transport – Majoritatea drujbelor vin impreuna cu o cutie speciala de transport/depozitare. Pe langa spatiul destinat drujbei, acestea prezina si cateva spatii suplimentare destinate accesoriilor (un spatiu pentru recipientele de ulei si combustibil si un spatiu pentru lanturile de rezerva)

back to menu ↑

Producatori / Brand-uri:

Chiar daca nu ati mai folosit pana acum o drujba (motofierastrau), In mod cert ati mai auzit de Ruris, Husqvarna, Stihl, Bosch sau Makita (mai multe detalii gasiti pe Drujba Makita – Alegerea potrivita). Mai jos va prezentam 5 modele de drujbe (pe benzina si electrice) recomandate pe baza unui raport bun calitate/pret:


Majoritatea producatorilor ofera o garantie de cel putin 2 ani, pentru persoane fizice. Daca magazinul de unde achizitionati drujba oferta garantie pe o perioada mai scurta, va recomandam sa va indreptati catre un alt comerciant.

Daca aveti intrebari sau nelamuriri, ne puteti scrie pe mail la adresa contact@lacutie.ro sau ne puteti lasa un comentariu folosind formularul din josul paginii.

 

Lasa un comentariu

Leave a reply