Recomandat

Cum alegem generatorul de curent potrivit – Ghid de achizitie 2018

Atunci cand curentul se intrerupe des sau cand reteaua electrica nu este inca prezenta in zona unde va desfasurati activitatea, un generator de curent electric poate fi solutia ideala. Daca va ganditi sa achizitionati un astfel de agregat, iata cateva criterii de care sa tineti cont.

Cuprins:

Cum alegem generatorul de curent potrivit:

Pentru ce avem nevoie de un generator electric?

Timpul de functionare al generatorului este un aspect extrem de important. In cazul in care aveti nevoie de un dispozitiv care sa functioneze non stop, pe o perioada mai lunga de timp (pentru o casa de vacanta sau pe un santier) va trebui sa optati pentru un generator puternic, de calitate superioara, care sa poata acoperi necesitatea de curent a tuturor consumatorilor prezenti.

In general, generatoarele de curent se folosesc pe o perioada limitata de timp, deoarece curentul produs are un cost destul de ridicat.

back to menu ↑

Tipul curentului necesar

  • Monofazat
  • Trifazat

Generatoarele monofazate (230 V) sunt utilizate pentru alimentarea consumatorilor casnici sau a aparatelor folosite in bricolaj.

Generatoarele trifazate (400 V/ 230 V) sunt folositi la consumatorii industriali, ce necesita o putere foarte mare.

In cazul in care este necesara alimentarea ambelor categorii, se va merge pe varianta generatoarelor de curent trifazate, insa trebuie sa va asigurati ca puterea nominala furnizata pe o singura faza, este suficienta pentru consumatorii de 230 V din circuit (cei monofazati).

Generator Curent

back to menu ↑

Puterea necesara

Stabilirea cu exactitate a puterii necesare este un proces destul de complicat, asa ca daca aveti posibilitatea, consultati in prealabil un electrician, care va poate da informatii exacte in raport cu consumatorii prezenti in locatie.

In fisa tehnica sau la specificatii veti intalni „putere maxima” si „putere nominala”.

  • Putere maxima – reprezinta puterea initiala furnizata de generatorul de curent, pentru o scurta perioada de timp. Aceasta valoare se ia in calcul atunci cand calculam alimentarea initiala a consumatorilor inductivi, aceia care au nevoie de o putere mai mare la pornire, fata de cea consumata in regum de functionare (motoare electrice, aparate de sudura, etc.)
  • Putere nominala – reprezinta puterea pe care generatorul de curent o poate furniza in regim continuu

In unele cazuri, veti avea nevoie sa alimentati toti consumatorii, pe cand in alte cazuri este posibil sa doriti alimentarea consumatorilor vitali (indispensabili). Daca utilizati generatorul electric intr-o locatie noua (in constructie sau in proces de renovare) este recomandat sa instalati un circuit electric separat, pentru consumatorii vitali.

Ca regula generala, pentru a nu suprasolicita generatorul, este recomandat sa cumparati un model cu o putere de 20% mai mare, fata de necesarul consumat.

Aici gasiti un calculator de curent necesar (valorile sunt aproximate)

back to menu ↑

Tipul de carburant folosit

Desi am fi tentati sa alegem generatorul de curent in functie de tipul carburantului, in majoritatea cazurilor, acest aspect va fi dat de puterea necesara, stabilita la punctul 3. Oferta de pe piata romaneasca, arata in felul urmator:

  • Generatoare de curent pe benzina – pentru puteri mai mici de 4 kVA
  • Generatoare de curent pe motorina (diesel) – pentru puteri mai mari de 15kVA

Optiunea de a selecta tipul carburantului dorit, apare in intervalul 4 – 15 kVA. Va reamintim ca in cazul unui numar redus de ore de functionare, diferenta de pret in functie de tipul carburantului este nesemnificativa. In functie de amplasarea generatorului de curent, trebuie sa tineti cont ca la temperaturi scazute, pornirea motoarelor diesel este mai greoaie.

Generatoare de Curent

back to menu ↑

Pornirea/Automatizarea

Generatoarele de curent se incadreaza in una din urmatoarele categorii: pornire cu sfoara, la cheie sau automata.

Pornirea la sfoara se efectueaza similar cu pornirea unei drujbe sau a unui atomizor. Aceste modele sunt mai ieftine si in majoritatea cazurilor, portabile. A doua categorie este actionata electric, cu o cheie de contact.

Generatoarele electrice automatizate vor sesiza lipsa curentului si vor porni automat, iar la revenirea curentului se vor opri din functionare. Aceste modele sunt recomandate in cazul in care lipsiti frecvent de acasa sau atunci cand aveti consumatori vitali (pompe de recirculare, aparate frigorifice, etc.).

back to menu ↑

Regulatorul de turatie

Majoritatea modelelor sunt prevazute cu un regulator de turatie electronic (AVR), ce va asigura un curent de calitate in cadrul circuitului. In cazul in care regulatorul este mecanic, se recomanda achizitionarea unui stabilizator de tensiune, pentru a proteja consumatorii mai sensibili (echipamente electrice).

Generator Electric

back to menu ↑

Amplasarea corecta a generatorului de curent

Se recomanda ca incinta sa fie bine ventialta, iar generatorul sa se afle in apropierea tabloului general de alimentare. Luati in considerare ca aceste generatoare produc atat noxe cat si un nivel ridicat de zgomot.

Daca doriti sa il amplasati afara, va recomandam sa achizitionati separat o carcasa de protectie (unele modele vin deja cu o protectie pentru exterior). In sezonul rece, este necesara pornirea periodica.

Montaj Generator Electric

Timpul necesar furnizarii curentului electric in circuit este de cateva secunde, asa ca, in cazul in care intervalul de timp este un factor importanta (retea de calculatoare) optati pentru un UPS.

back to menu ↑

Generatoare de curent recomandate

Daca mai aveti intrebari, nu ezitati sa ne contactati la adresa contact@lacutie.ro sau prin formularul din josul paginii.

 

Lasa un comentariu

Leave a reply